Wie wordt de nieuwe wereldkampioen 2008?

zaterdag 3 mei 2008

GP Spanje meer sensatie dan verwacht

Ferrari heerst, Kovalainen crasht zwaar in Spanje

Räikkonen op één, Massa op twee.
Een teleurgestelde Alonso groet de fans na zijn opgave.
Räikkonen reed onbedreigd naar de winst in Catalonië.

Net als in Bahrein was het weer Ferrari boven vandaag in Spanje. Toen met Massa op één en Räikkonen op twee, in Catalonië waren de rollen omgekeerd. De Brit Lewis Hamilton moest met een derde plaats opnieuw zijn meerdere erkennen in de Ferrari's en ziet zijn achterstand in de WK-tussenstand oplopen tot negen punten van 'The Iceman'. Thuisrijder Fernando Alonso die op de eerste lijn vertrokken was naast Kimi Räïkonnen blies in de 34ste ronde zijn motor op voor zijn thuispubliek en moest opgeven. Robert Kubica werd vierde.

Van pole tot finish
De race werd echter overgeschaduwd door een zware crash van de Finse McLaren-rijder Kovalainen, die daar -miraculeus- slechts een hersenschudding aan overhield. Kovalainen reed op dat moment zelfs even aan de leiding, maar was -in tegenstelling tot het leidende trio- nog niet in de pits geweest. Zo leidde Räikkonen eigenlijk van de pole tot de finish, wat de achtste opeenvolgende keer is dat dit gebeurt in de Spaanse GP.

Opgave Alonso
De grootste ontgoocheling voor de 120.000 toeschouwers was ongetwijfeld het moment dat Alonso zijn motor opblies. Alonso was na Räikkonen als tweede gestart, maar zag bij de start Massa al snel passeren. Met weinig brandstof in de tank, leek Alonso toch klaar voor wat punten met een vijfde plaats, tot zijn motor het begaf. Ook de Williams van Rosberg kreeg te kampen met een motorprobleem.

Eerste punten Honda
Zo veel het opgaves regende, zo weinig veranderde er voorin in Catalönië, op een parcours waar het moeilijk inhalen is. Zo heeft Räikkonen 9 punten voor op Hamilton en 10 op Robert Kubica, die vierde eindigde. Vijfde werd de Red Bull van Webber, terwijl Jenson Button met een zesde stek het eerste punt voor Honda pakte dit seizoen. Ook Nakajima reed als zesde voor het eerst in de punten voor Williams, Trulli was zevende.

Geen opmerkingen: